ΕΝ
ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ > ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΑ

Το 1992 με την συμβολή των κατοίκων της κοινότητας και από διάφορες δωρεές, κτίστηκε ο μεγάλος ναός, ο οποίος αφιερώθηκε στον Άγιο Μάμα. Κάπου στη άκρη και ουσιαστικά στα ανατολικά του χωριού Αλαμινός, κτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Μάμα, και αρχιτεκτονικά είναι Βασιλικού ρυθμού.

Είναι αρκετά μεγάλη και με άνεση να φιλοξενήσει μέχρι και πεντακόσιους πιστούς.

Εξωτερικά ο ναός είναι ασπρισμένος, και ο περίβολος μεγάλος, άνετος με ένα ψηλό κτιστό καμπαναριό στ’ ανατολικά του μεγάλου ναού, να εφάπτεται με δύο μεγάλες καμπάνες στο εσωτερικό του.

Εκκλησία Αγίου Μάμα

Μπαίνοντας στο ναό, έχεις την άνεση να θαυμάσεις τις όμορφες τοιχογραφίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τη σχηματοποίησή τους και δίνουν μια ξεχωριστή νότα στο ναό. Βρίσκονται πάνω από το ιερό και απεικονίζουν την Παναγία την πλατυτέρα και λίγο πιο αριστερά συνεχίζει η αγιογραφία, με απεικόνιση τον Αδάμ και την Εύα. Στο δεξιό τοίχο του ναού, θα δούμε τον Θεόδωρο τον Στρατηλάτη και τον Δανιήλ.

Το σημερινό ξύλινο τέμπλο του ναού, δίνει τη παρουσία του επιβλητικά, μαζί με τις φορητές εικόνες των αγίων που το πλαισιώνουν. Πάνω από τις φορητές εικόνες, υπάρχει μια στενότερη ζώνη των μικρογραφιών με δώδεκα μικρότερες εικόνες, το καλούμενο δωδεκάορτο. Η αφιερωμένη εικόνα του Αγίου Μάμα, βρίσκεται τοποθετημένη σε ειδικό προσκυνητάρι στη νότια είσοδο του ναού και απεικονίζει τον άγιο, ευρισκόμενο πάνω σε λιοντάρι κρατώντας ένα αρνί. Είναι πολύ παλιά αγιογραφία.

Ο δεσποτικός θρόνος δεν λείπει από το ναό, καθώς και τα δύο λιτά ξύλινα ψαλτήρια. Ο γυναικωνίτης του ναού, μεγάλος, άνετος, κτιστός, για να χωρέσει με άνεση, εκατό πιστούς. Είναι αμφιθεατρικού τύπου.

Η κοινότητα Αλαμινού, γιορτάζει τον Άγιο Μάμα, στις 2 Σεπτεμβρίου, με λιτάνευση της άγιας εικόνας του και αρκετός κόσμος, τόσο από την κοινότητα όσο και από τη γύρω περιοχή, μαζεύεται για να τιμήσει την ημέρα αυτή, τον άγιο και προστάτη της κοινότητάς του.

Χάρτες
Πολυμέσα
Εκδηλώσεις
VIDEO
 
3D GALLERY
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΑΛΜΠΟΥΜ
 
Footer
Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used without the written permission of NETinfo Services Ltd.